Auteur Topic: EHBO vaardigheden voor de EHBO opleiding in Middelburg  (gelezen 10663 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Instructeur

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 865
Gepost op: 16 januari 2010, 20:53:59
Zo... ik heb een aantal cursisten beloofd hier een aantal handelingen in de EHBO opleiding neer te zetten die ze thuis kunnen gaan oefenen.

Maar natuurlijk ook voor een ieder die geïntereseerd is en thuis wil oefenen of dingen wil nakijken. Ik doe mijn best, maar het kan even duren voordat alles hier staat!

In elk geval veel succes met oefenen (voor de leden van de reddingsbrigade  ;))
Groeten,

instructeur


Instructeur

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 865
Reactie #1 Gepost op: 16 januari 2010, 20:58:17
de stabiele zijligging

Als je op de volgende link klikt krijg je een video te zien met de juiste methode. Let op de mevrouw die commentaar geeft is Belgisch  ;D

http://www.kanaal50.be/Tv/Stabiele_zijligging_ehbo_eerste_hulp/Ehbo-tips/Gezondheid/TV-catalogus/186

Met dank aan het Belgische Rode Kruis.
Groeten,

instructeur


Instructeur

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 865
Reactie #2 Gepost op: 16 januari 2010, 21:09:35
de rautek greep

Van dezelfde site een film met de Rautek greep. Let op! de manier waarop de arm wordt beetgepakt is niet correct. De vingers van de handen moeten aaneen gesloten zijn. (de aapjesgreep)

http://www.kanaal50.be/Tv/Rautek_legegnd_slachtoffer_ehbo_eerste_hulp/Ehbo-tips/Gezondheid/TV-catalogus/173
Groeten,

instructeur


Instructeur

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 865
Reactie #3 Gepost op: 16 januari 2010, 21:46:28
eerste hulp benadering flauwte

Iedereen kent wel iemand die eens is flauwgevallen. Maar al te vaak is de hulp die verleend wordt onverstandig of gevaarlijk. Iemand die flauw dreigt te vallen moet niet met het hoofd tussen de benen worden geduwd. Het is zelfs gevaarlijk, die plotselinge druk op de bloedvaten in de hersenen. Als de persoon het zelf doet is dat niet zo erg, het lichaam krijgt tijd om erop te reageren. Maar doe dit nooit als hulpverlener.

Herkenning
Flauwte (een dreigende flauwte) is vaak goed te herkennen. Het slachtoffer wordt bleek, begint te geeuwen en zweet. Vaak geeft hij aan dat hij duizelig is of zich zweverig voelt. Als u het slachtoffer niet laat liggen zal hij een kortdurende bewustzijnsstoornis krijgen, even zijn bewustzijn verliezen en van de stoel vallen. Er kunnen wat spiertrekking volgen. Dit is niet erg en hoort gewoon bij het 'ziekte'-beeld.

De behandeling
Als u iemand ziet met een dreigende flauwte (meestal bent u al aan het hulpverlenen en kunt dit dan dus duidelijk zien) is het verstandig om uw slachtoffer direct neer te leggen. Als hij op de stoel zit doet u dat met de Noodvervoersgreep van Rautek (deze kunt u leren op een eerste hulp - of bhv-cursus). Als u alert genoeg reageert is er een kans dat uw slachtoffer niet buiten bewustzijn raakt.

Mocht het toch gebeuren dat uw slachtoffer zijn bewustzijn verliest, dan legt u hem ook plat neer op de grond met de Noodvervoersgreep van Rautek. Als het slachtoffer eenmaal ligt zal het bewustzijn eigenlijk direct weer terug keren. Uw slachtoffer moet nog wel 10 minuten blijven liggen.
Zorg er ook voor dat hij voldoendeh frisse lucht krijgt. In de 10 minuten dat uw slachtoffer daar ligt stelt u hem gerust en houdt u de eventuele omstanders op afstand. Na ongeveer 10 minuten mag het slachtoffer voorzichtig proberen hoe het gaat als hij zit. Voelt hij zich goed (niet duizelig of draaierig) dan mag hij omhoog komen. Hou wel in de gaten dat hij niet weer flauw valt. Als een slachtoffer wat wil drinken, mag dat. Er is echter een heel belangrijke voorwaarde: Hij moet het zelf kunnen! Zo niet, dan geen drinken.

Waarom 10 minuten liggen
Een slachtoffer 10 minuten laten liggen is een hele lange tijd. Laat u het slachtoffer te snel op staan, dan is de kans groot dat hij opnieuw flauw valt. Mocht u het geluk hebben dat hij niet weer flauw valt, dan loopt het slachtoffer de rest van de dag met een knallende hoofdpijn. Het lichaam heeft gewoon tijd nodig om zich even te herstellen en dat kan alleen in rust met voldoende frisse lucht.

Bron:http://home.wanadoo.nl/ehboweb/flauwte.htm
Groeten,

instructeur


Instructeur

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 865
Reactie #4 Gepost op: 16 januari 2010, 21:55:12
eerste hulp bij beroerte (FAST test)

Ik heb de site van de hartstichting opgezocht. Je komt uit op de pagina met de FAST test, maar je kunt uiteraard ook doorklikken naar de uitleg over het ziektebeeld beroerte:

http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/beroerte/bellen_beroerte/
Groeten,

instructeur