Auteur Topic: Stelling: ARBO-wet maakt veiligheid tot ondergeschoven kindje  (gelezen 7431 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jelrikvh

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 169
Sinds 2007 is de hoeveelheid BHV-verplichtingen aan werkgevers drastisch verminderd (bron). De meeste verplichtingen zijn verlegd naar een door de werkgever zelf op te laten stellen Risicoinventarisatie en –evaluatie (RI&E). Daarmee ligt de bal om voor de veiligheid van de eigen medewerkers te zorgen bij de werkgever.

Stelling: De huidige ARBO-wetgeving geeft werkgevers té gemakkelijk de mogelijkheid een onveilige werkomgeving te creëren.

Het enige dat er van overheidswege aan werkgevers wordt opgelegd is (ARBO-wet, art. 3):

Citaat van: ARBO-wet
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden (...) waarbij hij (...) het volgende in acht neemt:
(...)
doeltreffende maatregelen worden getroffen op het gebied van de eerste hulp bij ongevallen, de brandbestrijding en de evacuatie van werknemers en andere aanwezige personen, en doeltreffende verbindingen worden onderhouden met de desbetreffende externe hulpverleningsorganisaties;

Als uitwerking daarvan is geregeld dat de werkgever zich hiervoor laat bijstaan door bedrijfshulpverleners, die daarvoor een opleiding en uitrusting ter beschikking moeten krijgen, zodat zij hun taken naar behoren kunnen uitvoeren (ARBO-wet, art. 15 lid 1 en 3).

Voordeel van het schrappen van wettelijk quota (bijv. 1 BHV'er per 50 medewerkers) is dat er met behulp van een RI&E makkelijker ingespeeld kan worden op de specifieke behoeften van een bedrijf.
Nadeel is dat een veilige werkomgeving afhangt van de mate waarin de werkgever erin wil investeren.

Stelling: De huidige ARBO-wetgeving geeft werkgevers té gemakkelijk de mogelijkheid een onveilige werkomgeving te creëren.

Is de controle op gebruik en uitvoering van de RI&E voldoende om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen?
Is de flexibiliteit die een RI&E biedt juist een zegen? Zeg het maar!


Base-Aid

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 877
Reactie #1 Gepost op: 14 maart 2011, 20:52:59
Citaat
De huidige ARBO-wetgeving geeft werkgevers té gemakkelijk de mogelijkheid een onveilige werkomgeving te creëren.
Het is niet de arbowetgeving die de werkgevers toelaat hun veiligheid niet hoog in het vandel te houden, echter het gebrek aan controle op naleving van deze wetgeving zorgt ervoor dat teveel werkgevers er toch mee weg komen.
Daarnaast is het toch een kwestie van centen jammer genoeg. Nog te vaak denkt men het overkomt ons bedrijfje toch niet.

Standaard uitspraak van een veiligheidsadviseur zou moeten zijn:

U vindt dat arbeidsveiligheid duur is?? probeert u dan eens een ongeluk...
Waar rook is ........
...... is geen BHV'er


jelrikvh

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 169
Reactie #2 Gepost op: 20 maart 2011, 13:58:54
echter het gebrek aan controle op naleving van deze wetgeving zorgt ervoor dat teveel werkgevers er toch mee weg komen.

Dat is wel een belangrijk punt, dus. Als ik je goed begrijpt voorziet voorziet de ARBO-wet volgens jou op zich in genoeg handvatten om te controleren ("Geen RI&E? Boete en snel oplossen!"), maar wordt dat te weinig gedaan. Is er iemand die daar meer zicht op heeft?

Komt die weinige controle door te weinig budget bij de overheid/ARBO-inspectie? Is het besef van veiligheid daar dan wel voldoende doorgedrongen en valt het weinige budget in het kader van de liberalisering: iedereen moet zelf maar de risico's dragen? Is de controle na 2007 wel in orde geweest en is het weinig controleren een gevolg van recent beleid, of is er al die tijd al onvoldoende controle geweest?

Of komt het omdat de ingezette controleurs niet op de goede punten inspecteren en snel tevreden zijn? Ik kan me dat laatste moeilijk voorstellen, maar wie weet.

Ik ben het zeer met je eens: de wet zit verder goed in elkaar, maar ja, als de handhaving daarvan geen prioriteit heeft, dan houdt eigenlijk elke wet wel op met "zinvol" te zijn.