Auteur Topic: Waarschuwing: 'Elektrische rolstoelen brandgevaarlijk'  (gelezen 6147 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

spruitje11

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 315
Gepost op: 15 oktober 2011, 01:38:28
Waarschuwing: 'Elektrische rolstoelen brandgevaarlijk'
14 okt 2011 | 11:15
 
AMSTERDAM "Gebruik geen voor- of achterlichten totdat de monteur is langsgeweest." Die waarschuwing geeft rolstoelfabrikant Handicare aan alle gebruikers van elektrische rolstoelen van het merk Puma, Beatle, Alex of Ibis XP (levering vanaf 2003).
Aanleiding zijn meldingen van oververhitting van de lampen die aan de stoelen vastgekoppeld zitten. Daardoor zou het materiaal kunnen smeulen of zelfs vlam kunnen vatten. Landelijk gaat het om zo'n 8000 stoelen, waarvan een aanzienlijk deel in Noord-Holland.

In februari overleed een 83-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Amsterdam Osdorp, nadat haar rolstoel in brand was gevlogen. Ook die stoel is geproduceerd door Handicare, maar het is nog niet duidelijk of oververhitting van de lampen ook de oorzaak van deze brand is geweest. De stoel wordt momenteel onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De verwachting is dat dat eind deze maand is afgerond.

Alle rolstoelgebruikers krijgen de komende tijd persoonlijk bericht van de fabrikant. Monteurs gaan er voor zorgen dat de huidige gloeiverlichting wordt vervangen door led-verlichting. Tot die tijd is het advies om de voor- en achterlichten niet aan te zetten. Rijden is wel gewoon mogelijk en ook de richtingaanwijzers zijn te gebruiken.

Eind januari moeten alle stoelen van nieuwe, veiligere verlichting zijn voorzien
bron: www.rtvnh.nl
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan buiten BHV
spruitje11

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 315
Reactie #1 Gepost op: 24 oktober 2011, 01:41:03
Gewonde na brand in zorginstelling
WAGENINGEN - In zorginstelling De Tollekamp in Wageningen heeft zondagavond brand gewoed. Eén bewoner is met verwondingen aan zijn benen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de brandweer ter plaatse ontstond de brand in een elektrisch bestuurbare stoel.

De afdeling waar het slachtoffer zich bevond, werd ontruimd; zes andere bewoners zijn opgevangen. De brandweer heeft met blazers de rook verdreven.

Media bij dit artikelGewonde na brand in zorginstelling (video)
zondag 23 oktober 2011 | 20:12 | Laatst bijgewerkt op: zondag 23 oktober 2011 | 21:44
Bron: www.omroepgelderland.nl
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan buiten BHV