Auteur Topic: Kwaliteit BHV  (gelezen 21376 keer)

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Bedrijfshulpverlener

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 129
Reactie #15 Gepost op: 13 juni 2016, 15:26:15
Wij zijn inmiddels erachter gekomen dat dit inderdaad een crime is. De duur van een opleiding is in je keuze dus belangrijk? Kan je aangeven welke tijdsduur normaal is voor welke opleiding? Basis / herhaling / e-learning.
Één BHV-er is GEEN BHV-er!


A1Trainingen

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 12
    • A1 Trainingen
Reactie #16 Gepost op: 22 juni 2016, 09:24:19
Met verwondering lees ik deze topic en vond het nu toch tijd om ook een reactie te plaatsen.

"Hoe lang een cursus duurt heeft niets met de kwaliteit te maken". Ook ik ben indertijd opgeleid tot BHV er door middel van een tweedaagse cursus. Ook toen heb ik mij al zitten afvragen waarom dit in hemelsnaam 2 dagen moest duren. De tijd werd gewoon gevuld met "stoere" verhalen en een groot aantal (van zeer slechte kwaliteit) filmpjes die rechtstreeks van YouTube leken te komen. Ook in de tweedaagse cursus hebben niet alle cursisten een brandblusser mogen leegspuiten, hebben niet alle cursisten een verbandmiddel aangelegd, en is er even snel een filmpje getoond over "de ontruiming'.

Aangezien veel werkgevers deze BHV dagen "dik" betalen waren ze dus op een gegeven moment klaar met deze tijdverspilling. En zijn veel opleiders terug gegaan naar het aanbieden van de BHV cursus in 1 lesdag. Maar wel dienden de cursisten vooraf studie te doen van het lesboek. Helaas schort het daar nog wel eens aan. Ik zie dat ook bij onze eigen opleidingen. Cursisten "vergeten" het lesboek door te lezen, of hebben het boek even doorgebladerd. Wanneer je kiest voor 1 praktijk BHV lesdag dien je echt alle theorie al doorgenomen te hebben, proefexamens te hebben gemaakt, en de kennis dus paraat moeten hebben. Doe je geen thuisstudie dan heeft de BHV praktijk dag weinig tot geen nut. Ook zie je dan dat de cursisten het examen met een onvoldoende afronden en dus niet slagen. De werkgever is dus nu opnieuw duurder uit, want de cursist moet nogmaals op cursus.

Ook kan je niet alle onkunde aan de opleiders overlaten. Ook veel cursisten "moeten" aan een BHV cursus deelnemen maar zijn totaal niet geïnteresseerd in deze materie. De beste BHV ers zijn mensen die vrijwillig kiezen voor deze taak naast hun eigen werk. Maar helaas wordt het bij veel bedrijven gewoon werknemers "door hun strot gedrukt".

Een van de schrijvers refereert aan de RIE die elk bedrijf heeft. Van daaruit dien je de BHV te trainen. Dat is op zich helemaal juist opgemerkt, en zo zouden veel opleiders het ook maar wat graag doen. Echter geven 99 op de 100 bedrijven hun eigen BHV ers, en al helemaal die vreemde opleider, geen inzage in hun RIE. Want stel je voor dat ..... Dus het is wel makkelijk roepen langs de zijlijn hoe opleiders hun werk moeten doen. Veel opleiders willen echt wel, maar krijgen veelal de kans niet op een "op de RIE afgestemde cursus te kunnen verzorgen. En dus strand je weer met een basis BHV cursusje, terwijl de BHV cursus veel beter had kunnen worden.

Dan nog even "het BHV diploma en Certificaat". Dit heeft weinig waarde wordt er in een reactie gemeld. Op zich is dit wel juist, maar wettelijk dient een bedrijf te kunnen aantonen dat er BHV ers zijn in het bedrijf. Dus heeft dit certificaat een administratieve waarde in de Arbo administratie. Maar welk diploma en certificaat behouden dan wel hun waarde? Uw rijbewijs is 10 jaar geldig, maar in 10 jaar kunnen verkeersregels veranderd zijn. Uw middelbare school diploma is behaald met hele andere kennis en lesstof dan de kinderen nu krijgen op school. Is het huidige MBO diploma dan meer waard dan uw MBO diploma van (zeg maar) 20 jaar geleden? En wees eens eerlijk .... wanneer gaat u op herhalingscursus voor uw zwemdiploma? Niet toch! Wat is uw zwemdiploma dan tegenwoordig nog waard? Het EHBO diploma vanuit Het Oranje Kruis kun je geldig houden door bij menig plaatselijke EHBO vereniging 7 avonden te verschijnen en koffie te drinken, zonder verder wat te doen (ps: gelukkig zijn er ook goede verenigingen die wel serieus de EHBO oefenen). Conclusie: het op dat moment behaalde diploma en/of certificaat vertegenwoordigd op dat moment een bepaalde waarde. Maar wanneer u niet bijschoolt of herhalingen volgt, neemt uw kennis niveau behoorlijk snel af. Ook de BHV herhalingscursus is wettelijk gezien niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd bij alle bedrijven. Maar in het kader van bezuinigingen kiezen bedrijven vaak voor de goedkoopste (en meestal niet de beste) oplossing.

Denk nu niet dat deze opleider voor eigen parochie staat te preken, en zichzelf op de borst klopt en zichzelf "de beste" vind. Welnee, op onze cursussen zal ook vast en zeker wat op te merken zijn. Voor op- en aanmerkingen staan we dan ook altijd open. BHV wordt grotendeels gestuurd door het feit dat "het moet" maar door veel mensen niet als zinvol word gezien. (tot dat er echt wat gebeurt). Zolang als alles dus goed en gezond blijft, zien bedrijven de BHV alleen maar als onkostenpost in de financieren staan, en dus kiezen ze voor de goedkoopste aanbieder. Wil je als opleider een dik belegde boterham dan ga je dus mee in de prijzenoorlog in BHV land. Sta je als opleider voor kwaliteit dan ben je absoluut niet de goedkoopste, en is de kans groot dat je minder werkzaamheden ( en dus minder inkomsten ) krijgt. En dat is een punt die menig cursist niet ziet.

Met vr.gr. A1 Trainingen.
Voorkomen is beter dan genezen.
Better safe than sorry.