Auteur Topic: Stelling: brandweer en automatische meldingen, grotere verantwoordelijkheid BHV?  (gelezen 9463 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Base-Aid

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 877

Brandweer rukt voortaan minder vaak uit

De brandweer gaat voortaan minder vaak uitrukken bij een automatische brandmelding. Vanaf volgend jaar moeten burgers zelf, met hulp van bedrijfshulpverleners en beveiligers, een pand verlaten als het alarm begint te loeien.

Hierover heeft de branchevereniging van de brandweer, de NVBR, een akkoord bereikt met minister Donner (Binnenlandse Zaken). Dit schrijft het AD donderdag.

Het gaat om brandalarmen bij bedrijven, winkels, grote hotels, scholen, theaters, restaurants en kantoorpanden.

Het is de bedoeling dat beveiligers en eigenaren eerst zelf gaan kijken of er echt brand is en beginnende branden zelf blussen.
Als er groot gevaar is, rukt de brandweer alsnog uit.

De brandweer zou nu veel geld kwijt zijn aan het uitrukken voor onterechte brandweermeldingen. Dit zou gaan om 53.000 gevallen per jaar.

Bron : NU


De verantwoordelijkheid komt nu meer en meer bij de Bedrijfshulpverleners.

Vandaar de volgende stelling:

Is deze verantwoordelijk met deze nieuwe richtlijnen niet te groot? Beschikken de BHV'ers over voldoende kennis om deze inschattingen te maken, of leidt dit waarschijnlijk tot gevaarlijke situaties??

Laat je mening horen...


Waar rook is ........
...... is geen BHV'er


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 441
Ik ben bang dat dit toch tot grote problemen gaat leiden, en wellicht zelfs tot ongevallen onder BHVers. Aangezien nu in veel gevallen de eerste acties door de BHVer moet worden gedaan. En ik vraag me af of een BHVer goed kan inschatten of zij een brand aan kunnen met de middelen die zij tot hun beschikking hebben.


jelrikvh

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 169
Ik snap de bezuinigingswens, maar er wordt nu voorbij gegaan aan de inhoud van de opleiding van de BHV'er. Er zouden (naast landelijke richtlijnen voor wat er nu al is) landelijke richtlijnen moeten komen voor de opleiding die een "BHV'er nieuwe stijl" zou moeten volgen. Immers, als je zo'n taakverschuiving (van "voorpost en gids voor de hulpdiensten" naar "inschatten of de brandweer uberhaupt wel nodig is") voorstaat, zul je ook de opleiding van de personen in het bedrijf moeten verbeteren.

Ik voorzie de BHV'er zoals hij nu is in een uitvoerende rol. Daarboven heb je dan een aantal (meer dan 1 ploegleider, zegmaar) tactici. Binnen de BHV-ploeg zou je je moeten kunnen specialiseren in het inschatten en bestrijden van brand. Ik snap dat dit meer kosten voor de werkgever met zich mee brengt, maar ja, als je de veiligheid uit de begroting van de overheid wil halen, zijn er twee opties:
1) minder veiligheid
2) veiligheid in bedrijven op kosten van de werkgever

Als het ook maar enigszins mogelijk is ben ik sowieso eigenlijk wel voor het door de werkgever laten betalen van de veiligheidskosten. Hij maakt winst op de bedrijfsprocessen: waarom zou de overheid dan voor de (basis)veiligheid moeten opdraaien. Natuurlijk hou je een brandweerkorps voor als het echt uit de klauwen escaleert ( ;) ).

Enige minpunt is dat je hierdoor "marktwerking" krijgt. Werkgevers gaan beknibbelen op de kosten voor veiligheid en dat kan dan weer een groot nadeel zijn, maar in theorie ben ik het er helemaal mee eens!


zv3431e

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 20
Ff kort door de bocht.  ;D

Als ik rook tegenkom, dan geldt nog steeds de regel 'Waar rook is, is geen BHV-er'. En wat is een beginnende brand? Een prullenbak kan ik nog wel blussen, maar het houdt al snel op. De brandweer roept deze week zelf dat we binnen 3 minuten buiten moeten staan.

Dus ik ga bij constatering van brand gewoon de brandweer bellen. Het enige dat m.i. verandert, is dat de brandweer niet direct op automatische meldingen gaat rijden. Ze zullen wachten totdat deze automatische melding door een extra melding bevestigd wordt.

Het kan nooit de bedoeling zijn dat amateurs (BHV-ers) het werk van professionals (brandweer) moeten overnemen.


Base-Aid

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 877
Nee dat klopt, BHV'ers zullen nooit de taken van de brandweer moeten gaan vervullen echter zijn eigen taken moet hij eigenlijk kunnen dromen...

Hij moet weten welke gevaren hij kan tegenkomen, de juiste manier van alarmeren en hij moet beseffen dat hij voor deze taken bitter weinig tijd krijgt. Het feit dat de brandweer vervolgens ook niet meer automatisch op de stoep staat is een puntje dat dan ook extra aandacht verdient in mijn ogen.

Blind vertrouwen(ze komen eraan...) moet veranderen in zelfvertrouwen (ik weet wat mijn taken zijn en daar handel ik naar).
Tevens zal naar mijn idee het frequenter oefenen/herhalen gaan groeien in belang...
Waar rook is ........
...... is geen BHV'er