Auteur Topic: 02-09-2009 Ressie: Ondernemer kan niet zonder bedrijfshulpverlening  (gelezen 4672 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BHV forum

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 633
    • Stichting Fire & Safetyfora
Ondernemer kan niet zonder bedrijfshulpverlening

woensdag, 02 sep 2009 16:14 | Door: deOndernemer
In deze economisch mindere tijd is het logisch dat onderne­mers keuzes maken. Welke inves­teringen plegen we nú en wat stel­len we uit tot de financiële positie er weer beter voorstaat? Stel je niet de juiste prioriteiten, dan kan het Is het bijvoorbeeld slim om bedrijfshulpverlening (BHV) juist nu in de rustigere tijd te rege­len of toch liever de hand op de knip?


“Dat laatste is natuurlijk een korte termijn gedachte,” stelt directeur van Stichting Bedrijfs­hulpverlening (SBN) en autoriteit op het gebied van veiligheid, André Pols.

BREDA -Pols waarschuwt: “Krijg je controle van de Arbeidsinspectie en je hebt niet de juiste (wettelijk ver­plichte) certificaten, dan zijn de gevol­gen vaak niet te overzien.” Woord­voerder van de Arbeidsinspectie, Sabi­ne Jimkes voegt toe: “Als medewer­kers acuut in gevaar zijn, zou het kun­nen dat het werk direct stil wordt ge­legd. Maar zingeving staat natuurlijk voorop."

Belangrijk is dat de ondernemer de verantwoordelijkheid voelt en neemt om z’n mensen veilig te laten wer­ken. Pols. “Stel dat iemand overlijdt doordat de ondernemer z’n zaakjes niet op orde heeft. Dan moet deze persoon vervangen worden, de verze­kering betaalt niet uit, het bedrijfsima­go is geschaad en jíj mag de familie en de collega’s van de overledenen gaan vertellen dat je verwijtbaar fout bent geweest. En dan heb je de Arbeidsin­spectie nog die een onderzoek instelt met al díe gevolgen van dien.”

Al de­ze problemen zijn eenvoudig te voor­komen door bhv’ers op tijd op herha­ling te sturen. Pols: “Bedrijfshulpverleners worden écht niet opgeleid tot brandweerman. Ze leren snel en adequaat op te tre­den om erger te voorkomen. Ze le­ren enkel basisvaardigheden als reani­meren, wonden verzorgen, een pand ontruimen en brandjes blussen. Ook altijd handig voor privé situaties.”

Risico
Vroeger moest je per 50 medewer­kers een bhv’er hebben, inmiddels is dat afhankelijk van de vraag hoeveel risico’s medewerkers bij een bedrijf lo­pen. Dat staat in de Risico Inventarisa­tie en Evaluatie (RIE) van een be­drijf. In het bijbehorende plan van aanpak staat vervolgens hoeveel bhv’ er er aan de hand van die risico’s no­dig zijn. Bij een bouwbedrijf ligt dat anders dan in een kantoorsituatie.

Pols schetst: “Iemand zet z’n tas tegen het bureau. Een slaperige collega valt er­over en klapt met z’n hoofd tegen de verwarming. Ondernemers voelen zich in zo’n geval prettiger als ze de juiste certificaten kunnen laten zien.”

Pols weet waar hij het over heeft: hij is al 27 jaar directeur van SBN in Bre­da en is inmiddels dé landelijke specia­list in opleidingen op het gebied van BHV, VCA, AED en EHBO. SBN heeft meer dan 30.000 cursisten op 30 opleidingsplaatsen in heel Neder­land.

Schadeclaims
Soms moeten zaken eerst fout gaan, voordat bedrijven de verantwoorde­lijkheid nemen voor de veiligheid van hun medewerkers en klanten. Pols: “Het was bij Stichting Bedrijfs­hulpverlening na de Schipholbrand, de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam een compleet gekkenhuis.” Dan staat iedereen er weer bij stil dat je een erkende oplei­der moet hebben die de cursus afsluit met een NIBHV (Keurmerk Oplei­dingsinstituten Bedrijfshulpverlening) examen.

“Met een door het ministe­rie erkend diploma weet je tenminste zeker dat de tijd en de energie die je in de cursus gestoken hebt niet voor niets is geweest.” In Amerika is sinds 11 september 2001 alles rondom vei­ligheid perfect geregeld. “Nederland­se bedrijven met een hoofdkantoor in Amerika zijn erg scherp op veilig­heid,” weet Pols.

“Ze zijn daar als de dood voor schadeclaims om nog maar te zwijgen over de impact van slechte publiciteit.” Pols benadrukt nog maar eens: “Geld voor een cursus mag geen rol spelen. Zo duur is het niet en doe je het niet, dan kun je veel en veel meer kwijt zijn.” Bovendien is er vanuit het Europees Sociaal Fonds in sommige gevallen subsidie te ver­krijgen voor veiligheidscursussen.

U leest erover op de site van Stich­ting Bedrijfshulpverlening Nederland (SBN), te vinden op: www.stibened.nl
Het bedrijfshulpverleningforum wordt beheert door de stichting Fire & Safetyfora - www.firesafetyfora.nl

Op zoek naar unieke handgemaakte relatiegeschenken voor een EHBO of bedrijfshulpverlener?