Auteur Topic: Functie handbrandmelder  (gelezen 9892 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jhh

 • Forumlid.
 • ***
 • Berichten: 1
Gepost op: 01 augustus 2016, 11:42:28
Q: wat is de functie van een handbrandmelder?
A: Het handmatig melden van een brand. (Duh...)

Maar wat ik eigenlijk wil weten: 'wat gebeurt er dan'?
Alleen maar een alarm op de BrandMeldInstallatie?
Of (ook) automatisch een ontruimingsalarm?

 


A1Trainingen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 12
  • A1 Trainingen
Reactie #1 Gepost op: 09 augustus 2016, 12:13:16
Een handbrandmelder staat in verbinding met de BMI ( brandmeldinstallatie) van het gebouw. Vanuit de BMI vindt er een waarschuwing plaats naar bijvoorbeeld de receptie of de BHV van het gebouw. Er is ook de mogelijkheid, door middel van een abonnement, dat er direct een melding plaatsvind naar de meldkamer van bijvoorbeeld een bewakingsdienst of zelfs naar de meldkamer van de plaatselijke brandweer. Maar door bezuinigingen is bij veel bedrijven deze automatische doormelding weggehaald uit het systeem. Wanneer nu dus iemand "het glaasje" stuk drukt, moet de BHV eerst gaan kijken en dan zelf 112 bellen en vragen naar de brandweer.

Ook is het mogelijk om de handbrandmelder direct te koppelen in de BMI aan het ontruimingsalarm. Voordeel is dat iedereen ( dus ook de BHV ) weet dat er iets aan de hand is. NADEEL is dat niemand weet wat er aan de hand is, en ze weten ook niet WAAR het probleem zich in het gebouw bevindt.
Wanneer je dus direct start met ontruimen bestaat de kans dat er een groep in de richting van het probleem loopt. En daar wil je ze nu juist niet hebben.

Het verstandigste is dus pas de ontruiming te starten nadat de BHV weet wat het probleem is en waar het probleem zich bevindt in het pand. De BHV kan dan voorzorgsmaatregelen treffen om extra slachtoffers te voorkomen.

Elk bedrijfspand die een BMI heeft dient ook te beschikken over een "Beheerder Brandmeldinstallatie" Deze persoon heeft hiervoor een cursus gevolgd, examen gedaan, en dient in het bezit te zijn van het diploma BMI Beheerder.

Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust.

Met vriendelijke groet, A1 Trainingen 
Voorkomen is beter dan genezen.
Better safe than sorry.


Bedrijfshulpverlener

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 129
Reactie #2 Gepost op: 01 februari 2017, 11:06:29
Het doel van een brandmeldinstallatie is een brand in een dusdanig tijdig stadium te ontdekken, lokaliseren en signaleren, dat de interne organisatie kan worden gewaarschuwd en automatisch alle noodzakelijke brandveiligheidsvoorzieningen worden geactiveerd, zodat personen zich in veiligheid kunnen brengen of in veiligheid kunnen worden gebracht.

Citaat
Wat is de functie van een handbrandmelder?
Deze geeft de mogelijkheid om aanwezig personen die een visueel waargenomen brand constateren te melden aan de intern organisatie en aanwezige personen in het bouwwerk.

Citaat
Wat gebeurt er dan?
Dat is moeilijk te zeggen. Dat kan per brandmeldinstallatie verschillen. Het is niet zo dat elke brandmeldinstallatie is aangesloten op een Regionale Alarm Centrale. Lees de meldkamer van de brandweer. Ervan uit gaan dat als je een handbrandmelder in drukt de brandweer automatisch komt is een verkeerde aanname. Bel voor de zekerheid altijd 112! Als je precies wilt weten wat gebeurd als je die handbrandmelder in druk adviseer ik je het Programma van Eisen op de vragen bij de installateur van de brandmeldinstallatie. Dan weet je exact wat de afspraken zijn geweest en hoe de installatie zou moeten functioneren.
Één BHV-er is GEEN BHV-er!