Auteur Topic: FAQ - Veel gestelde vragen  (gelezen 5078 keer)

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Base-Aid

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 877
Gepost op: 06 maart 2011, 20:38:39

Hoeveel BHV'ers moet een bedrijf hebben?
Hoeveel BHV’ers er in uw bedrijf moeten zijn, zal onder andere afhangen van de risico's die het werk met zich meebrengt. De Risico-inventarisatie en evaluatie kan dit voor een deel duidelijk maken. Het aantal BHV’ers moet zijn aangepast aan het aantal personen dat zich in een bedrijf bevindt. Hieronder vallen zowel personeel als klanten. Vooral in bedrijven die veel bezoekers en klanten ontvangen, zoals winkels, is extra aandacht nodig. Er moeten in een bedrijf altijd BHV’ers aanwezig zijn. In geval van calamiteiten moeten ze binnen enkele minuten ter plaatse kunnen zijn. Voor meer info en voor meer vragen klik hier

Ben ik verantwoordelijk voor mogelijke gevolgen (schade, overlijden, ...)?
Nee, de eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de werkgever. Hij moet er voor zorgen dat de BHV'ers voldoende opgeleid, geoefend en voorzien zijn van alle noodzakelijke middelen om de taken omschreven in de arbowet naar behoren uit te kunnen voeren.
Echter zou men grove nalatigheid vaststellen dan kan dat natuurlijk tegen de BHV'er gebruikt worden.

Kan mijn werkgever mij verplichten BHV'er te worden?
 Ja, op basis van artikel 15 van de arbowet. In dit artikel staat: De werkgever laat zich ten aanzien van verplichtingen op grond van artikel 3, eerste lid, onder e, van deze wet bijstaan door een of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.
Hij mag dus iemand aanwijzen en dus verplichten BHV’er te worden.

Welke vergoeding krijg ik als BHV'er?
 In de wet word geen vergoeding voor BHV’ers vastgesteld en een vergoeding is dus niet verplicht echter veel bedrijven kiezen ervoor om de BHV’ers een kleine vergoeding te geven, of dit bijvoorbeeld te doen onder de vorm van een etentje of iets gelijkaardigs.

Hoe vaak moet ik herhalingslessen volgen?
De werkgever heeft de verplichting ervoor te zorgen dat je voldoende geschoold bent om je taken naar behoren uit te voeren. Om dit voor elkaar te krijgen moet men de opgedane kennis regelmatig herhalen en dan vooral praktisch. Ervaring leert ons dat één keer per jaar herhalen het absolute minimum is om die kennis actueel te houden.

Waarom veranderd het reanimatie protocol zo vaak?
 Elke 5 jaar word door de Europese Reanimatieraad samen met de American Heart Association de resultaten van onderzoeken en statistieken van de afgelopen 5 jaar bekeken en geëvalueerd. Aan de hand van die resultaten probeert men samen de beste reanimatieprotocollen op stellen die naar waarschijnlijkheid de grootste overlevingskans zullen bieden. De nieuwste protocollen vind je hier.
 
Zijn instructeurs vrij om hun eigen draai te geven aan de BHV cursus?(opdrachten/beeldmateriaal/etc)
 In de arbowet staat omschreven in artikel 15, 2 lid dat de minimale kennis van een BHV'er moet zijn:
Het verlenen van de eerste hulp bij ongevallen.
Het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
Het vakkundig alarmeren en het ontruimen van alle personen binnen een bedrijf of inrichting.
Als de instructeur dat doel haalt maakt de vorm van lesgeven, de gehanteerde materialen of de manier waarop dat hij deze opleiding verzorgt niks uit.

Is elk bedrijf verplicht ontruimingsoefeningen te organiseren?
In de arbowet staat omschreven in artikel 15, 3de lid dat de BHV'er zijn taak naar behoren moet kunnen uitvoeren, dat betekend ook dat men getraind moet zijn in de eigen situatie, en dat krijg je enkel voor elkaar door oefeningen te organiseren. dus ontruimingsoefeningen maar ook oefeningen LEH (onder begeleiding van een docent/instructeur) vallen zeer zeker aan te raden. Verplicht zijn deze oefeningen niet, echter meer en meer gemeentebesturen, en certificatie-instanties hechten daar grote waarde aan.
Waar rook is ........
...... is geen BHV'er