Auteur Topic: Ontruimingsoefening IC-afdeling Catharinaziekenhuis Eindhoven  (gelezen 7036 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

spruitje11

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 315
Ontruimingsoefening IC-afdeling Catharinaziekenhuis Eindhoven

Door fotograaf: Sander van Gils | Bron tekstbijdrage: Sander van Gils | Laatst bijgewerkt op 22 okt 2011 om 23:10

Op zaterdag 22 oktober is maar liefst drie keer de IC-afdeling van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven ontruimd.
Vanwege de bouw van een gloednieuwe IC-afdeling, die op 5 december in gebruik wordt genomen, kon er nu uitgebreid geoefend worden. Volgens afdelingsmanager Paul Kuijpers was dit de perfecte gelegenheid om een grootschalige oefening te houden in samenwerking met de diverse hulpdiensten.
In een van de patiëntenkamers op de IC-afdeling van het Eindhovense ziekenhuis was brand uitgebroken waarbij veel rookontwikkeling vrij kwam. Na goed overleg tussen de medewerkers van het ziekenhuis en de mensen van de brandweer werd al snel duidelijk dat de gehele afdeling ontruimd moest worden. In colonnes van bedden met patiënten werden zei allemaal door de nieuwe gangen naar een veilige zone gebracht. Dit gebeurde vrijwel geheel door de medewerkers van de IC-afdeling welke op hun vrije zaterdag terug kwamen in samenwerking met de BHV mensen van het ziekenhuis welke ook gealarmeerd waren voor deze calamiteit. Hierdoor kon de brandweer zich concentreren op de brandbestrijding.
Na de ontruimingsoefening werd direct een evaluatie gehouden waarbij enkele leermomenten naar voren kwamen. Het voornaamste wat hieruit naar voren kwam was dat de communicatie tussen de brandweer en het deskundige personeel van het ziekenhuis wat van groot belang is bij dergelijke ontruimingsoefeningen.
Tevens werd door alle medewerkers die mee werkten aan deze oefening welke in totaal drie keer werd gehouden een evaluatieformulier ingevuld. De afdelingsmanager Paul Kuijpers spreekt van een geslaagde en leerzame oefening en is blij met de gelegenheid die zich zaterdag heeft voortgedaan.
www.persburosandervangils.nl
Bron: www.hulpdienstenonline.nl

Rampenoefening op IC Catharinaziekenhuis

zaterdag 22 oktober 2011 | 17:11 | Laatst bijgewerkt op: zondag 23 oktober 2011 | 11:17

 EINDHOVEN - Op de gloednieuwe Intensive Care-afdeling van het Eindhovense Catharinaziekenhuis werd zaterdagmiddag een 'unieke' rampenoefening gehouden.
 
"Als brandweerman", zegt teamleider-bevelvoerder Henk van Lierop van de regionale brandweer, "is je eerste ingeving: wij zijn er, nu zorgen dat iedereen wegkomt." Maar wat als dat niet kán? Als de mensen zwaar ziek zijn, op bed en aan de beademingsapparatuur liggen? Het was één van de dilemma's waar de hulpverleners zich zaterdag, tijdens een rampenoefening op de gloednieuwe - nog niet in gebruik genomen - Intensive Care (IC) van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven voor geplaatst zagen.
 Op de Intensive Care, waar op maandag 5 december de eerste patiënten naartoe verhuizen, werd een brand geënsceneerd. "Maar er kunnen ook andere calamiteiten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de uitval van elektriciteit of medische gassen", verduidelijkt Paul Kuijpers, hoofd van de IC van het Catharinaziekenhuis.
 Doordat de afdeling nog niet helemaal klaar is en nog niet is bevolkt, deed zich volgens hem een "unieke kans" voor om te testen of het evacuatieprotocol en het rampenplan werkt. Zonder dat de patiënten van het Catharinaziekenhuis daar iets van merkten. Kuijpers toonde zich na afloop van de oefening tevreden over het verloop. "Er moesten keuzes gemaakt worden; bijvoorbeeld om een onverplaatsbare patiënt op de kamer te laten. Dat is goed gegaan. Het was spannend en leerzaam. Iedereen reageerde ook heel rustig. Al zal dat bij een echte ramp wel wat anders zijn", aldus Kuijpers. Hoe vaak een dergelijke calamiteit op de IC zich eigenlijk voordoet? "Vrijwel nooit. Ik heb het in elk geval de voorbije 20 jaar niet meegemaakt."

Bron: www.ed.nl
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan buiten BHV